Kennis & Tools.

Uitleg en verschillende tools om zelf aan de slag te gaan met impactondernemen.

Regio Twente

Dit zijn de initiatieven en netwerken in de arbeidsmarktregio Twente.

  • Heb jij als (startende) ondernemer interesse in sociaal impact ondernemen? Wil je maatschappelijke impact realiseren met jouw bedrijfsidee of onderneming? Met al jouw vragen over impact ondernemen kun je bij ROZ terecht.

    ROZ:

    • Heeft trainingen en programma’s.
    • Geeft advies.
    • Helpt bij sociale inkoop.

    Ik wil ondernemen met impact - ROZ Groep

  • Voor werkgevers die zich nadrukkelijk onderscheiden door sociaal ondernemerschap heeft de gemeente Enschede het Werkpakt keurmerk. De gemeente Enschede verstrekt het Werkpakt keurmerk aan werkgevers die, samen met de gemeente en andere partners, aantoonbaar bijdragen aan duurzame oplossingen voor werkzoekenden en daarbij optreden als ambassadeur en betrokken partner.

    Werkpakt keurmerk - Gemeente Enschede en Werkplein Twente

  • Werkplein Twente is een samenwerkingsverband tussen de 14 Twentse gemeenten en UWV Werkbedrijf. Werkplein Twente is er voor de werkgevers. Wij werken samen met partners en werkzoekendendienstverlening. Door middel van een gezamenlijke aanpak proberen we mensen met een WW-uitkering, bijstandsuitkering of arbeidshandicap aan een passende baan te helpen.

    Home - Werkplein Twente

  • Leerwerkloket Twente ondersteunt inwoners en werkgevers uit Twente bij loopbaan- en scholingsvragen. Gratis en geheel vrijblijvend. Iedere Twentenaar kan bij ons terecht voor een loopbaangesprek, advies over een carrièreswitch, informatie over opleidingen, trainingen en arbeidsmarkt, inzicht in financiële regelingen, loopbaantesten, sollicitatietips en leerwerkvacatures.

    Werkgevers kunnen bij ons terecht met vragen over het opleiden van personeel, personeelsontwikkeling, financiële regelingen en maatwerkleerwerktrajecten.

    Home (leerwerkloket.nl)

  • Mensen die een laatste horde moeten nemen om een baan te accepteren - een rijbewijs, fiets, laptop, noem maar op - worden door Everyday Heroes geholpen met de kosten. Samen met jouw jobcoach of klantmanager doe je een aanvraag voor het benodigde budget.

    Bedrijven investeren in Social Return of MVO

    Het geld komt van bedrijven (of particulieren) die iets willen betekenen om al het arbeidspotentieel in de maatschappij te benutten. Ook geven zij hiermee invulling aan SROI. Dat kan gemakkelijk en efficiënt gedaan worden met Everyday Heroes.

    Everyday Heroes - Betaalt de laatste stap naar een baan

  • ‘Noaberschap’ betekent 'omzien naar elkaar'. In Twente zijn we allemaal buren en helpen we elkaar. ‘Noaberschap’ is niet voor niets een van de drie kernwaarden van FC Twente. De club vindt het belangrijk om haar verbindende en mobiliserende kracht in te zetten om mensen verder te helpen. Daarvoor heeft FC Twente in 2005 al de Stichting “FC Twente, scoren in de wijk” opgericht. Met tal van projecten geeft de stichting invulling aan de ‘noaberplicht’ van FC Twente, want iedereen verdient een kans om te scoren.

    Scoren in de wijk (fctwente.nl)

  • De Slinger Hengelo is een netwerk van bedrijven en hét merk voor maatschappelijke betrokkenheid. Via ons netwerk van bedrijven kunnen stichtingen, verenigingen en bewonersinitiatieven een beroep doen op hulp van lokale bedrijven die kennis, materialen, faciliteiten of menskracht met hen willen delen. Bedrijven kunnen op deze manier laten zien dat zij maatschappelijk betrokken ondernemen (MBO) en maatschapelijke organisaties laten hun betrokkenheid bij Hengelo zien.

    Hiermee ontstaat een win-win situatie: maatschappelijke organisaties kunnen hun (vrijwilligers)werk beter doen; bedrijven kunnen op een praktische manier hun maatschappelijke betrokkenheid invullen.

    Elk jaar in maart organiseren we de Slingerdag met Beursvloer als groot evenement voor aanbieders en aanvragers. Daarnaast kunnen bedrijven en maatschappelijke organisaties op www.slingerbeurs.nl het hele jaar door hun aanbod en/of vraag plaatsen. Het team van de Slinger brengt vervolgens vragers en aanbieders met elkaar in contact om samen afspraken vast te leggen.

    Website (deslingerhengelo.nl)

  • Werk als beste Zorg is een begeleidingstraject naar werk voor mensen die in behandeling zijn bij Dimence of Mediant en graag weer aan het werk willen. Begeleiders vanuit de GGZ trekken samen op met contactpersonen van Werkplein Twente (Twentse gemeenten/UWV ) in individuele klantsituaties waardoor elkaars expertise optimaal wordt benut.

    Werk als beste Zorg (WABZ) - Werkplein Twente

  • Werk-leerbedrijf Dynamisch Op Weg is in 2019 opgericht in samenwerking met ROC van Twente en Maatschappelijke dienstverlening Stichting de Kern. Het grote doel: schoolverlaters, statushouders, of anderen die nog niet helemaal klaar zijn voor een normale werkplek te laten wennen aan werk. Dit onder begeleiding van een job coach. Gemotiveerde, maar niet geschikte kandidaten voor de infra krijgen binnen het netwerk van Dynamisch op Weg een kans bij een andere werkgever.

    Dynamisch Op Weg - Sallandse Wegenbouw

  • De Heracles Foundation en USG Restart helpen mensen die willen werken aan hun ontwikkeling en loopbaan, maar zijn er ook voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe baan of opleiding. Ook als het lastig is, doordat iemand langdurig buiten het arbeidsproces hebt gestaan of door beperkingen moeilijk een passende baan kunt vinden.

    Voetballend naar werk is een sport-/re-integratieprogramma voor alle inwoners met een WWB uitkering wonend in de gemeente Almelo, met een afstand tot de arbeidsmarkt. Binnen dit programma zetten de gemeente Almelo, USG Restart en de Heracles Foundation hun faciliteiten en contacten in om de deelnemers verder te laten groeien in hun loopbaan met het ultieme doel: binnen een half jaar een baan en/of opleiding. Dit gebeurt onder begeleiding van een maatschappelijke sportcoach van Heracles en een re-integratiecoach van Restart.

    Het programma bestaat uit een sportprogramma bij Heracles op het stadion, gekoppeld aan diverse re-integratieactiviteiten. De deelnemers vormen een vast team en worden met elkaar in beweging gebracht. Naast de lokale activiteiten neemt het team deel aan voetbaltrainingen en voetbalwedstrijden.

    Heracles Werkt - Heracles Almelo

  • Wat doet Twents Fonds voor Vakmanschap? Twents Fonds voor Vakmanschap is er voor iedereen uit Twente die zich wil om- of bijscholen in een richting waarmee de positie op de arbeidsmarkt versterkt wordt. Inwoners kunnen zich aanmelden voor een persoonlijk loopbaangesprek en een scholingscheque aanvragen, die ze kunnen inzetten voor een opleiding, training of cursus.

    Twents Fonds voor Vakmanschap | IKBINDR

  • Binnenkort start in twente de campagne: Ik let er op! Het LLO Collectief voor Laagopgeleiden en Laaggeletterden geeft laagopgeleiden en laaggeletterden een betere positie op de arbeidsmarkt, door te investeren in een nieuw scholingsaanbod en regionale infrastructuur.

    De komende jaren ondersteunt het LLO Collectief Laagopgeleiden en Laaggeletterden arbeidsmarktregio's in Nederland, om het scholingsaanbod voor laagopgeleiden en laaggeletterden te verbeteren. Dit aanbod wordt vervolgens verbonden aan arbeidsmogelijkheden in de regio. Zo worden de kansen van deze doelgroep op de arbeidsmarkt vergroot. Het LLO Collectief start begin 2023 met twee pilotregio's: Twente en Zuidoost Brabant.

    Het LLO Collectief voor Laagopgeleiden en Laaggeletterden is opgezet door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en de UNESCO Leerstoel Volwasseneneducatie van de Vrije Universiteit Brussel. Het project wordt gefinancierd door het Nationaal Groeifonds.

    Ik let er op! - LLO Collectief voor Laagopgeleiden en Laaggeletterden | Tel mee met Taal

  • Het Twenteportaal is een online platform voor werkgevers. Wij willen samen met onze klanten, die wij liever partners noemen, sociaal ondernemen makkelijker én leuker maken. Dit doen wij door gemotiveerde kandidaten via een persoonlijk profiel met daarin alle belangrijke en praktische informatie voor te stellen. 

    Alle kandidaten hebben een werkcoach die hen begeleidt in de stap naar werk. De werkcoaches kennen zowel de talenten als de minder sterke eigenschappen van de persoon. Samen zorgen zij voor een betrouwbaar profiel van de kandidaat. Werkgevers kunnen via het Twenteportaal eenvoudig kennismaken met deze Twentse talenten en rechtstreeks schakelen met de juiste persoon voor bemiddeling!

    Momenteel zijn er kandidaten uit de 14 Twentse gemeenten, Werkplein Twente, UWV Arbeidsmarktregio Twente en Kennispark Twente op ons portaal te vinden. Zie onze partnerpagina voor meer informatie.

    Het Twenteportaal - Van Talent naar Werk

  • Ze konden er alleen van dromen: een stage volgen en vervolgens een (jaar)contract. Voor 35 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is het werkelijkheid geworden. Ze gingen aan de slag bij een van de negen deelnemers aan Hartwerk. Bij Belderink schildersbedrijf en vastgoedonderhoud, Boll Dakmanagement, Bribus, Donkergroen, Dura Vermeer, Geas, Gebr. van der Geest schilder- en vastgoedonderhoud, Voskamp Groep en Welbions krijgen ze de kans om werkervaring op te doen en een diploma te halen, met als einddoel een vaste baan. Het initiatief heet Hartwerk en na ruim vijf jaar blijkt het concept meer dan succesvol.

    Hartwerk - Welbions

  • Met het Jongeren Perspectief Fonds (JPF) willen we komende jaren nog meer jongeren tussen de 18 en 27 jaar met problematische schulden gaan helpen. Omdat niet de schuld maar een kansrijke toekomst van jongeren centraal moet staan. Als gemeente Almelo helpen we deze jongeren via de aanpak van het JPF; van het volgen van een opleiding, vinden van een baan tot persoonlijke ontwikkeling. En dat werkt, wees een eerdere proef al uit. Jongeren die door schulden vastlopen in hun leven, verdienen een nieuwe kans en een nieuw perspectief!

    Jongeren Perspectief Fonds 2024 – 2026

Op dit moment zijn er geen impactvolle initiatieven uit deze regio bij ons bekend.